Φακές με ρύζι και καραμελωμένα κρεμμύδια
Χρόνος προετοιμασίας: 20΄λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 30΄λεπτά | για 4 άτομα
ΥΛΙΚΑ
500γρ. φακές ψιλές
2κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
200γρ. ρύζι νυχάκι
Για τα κρεμμύδια :
4 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
2κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
300ml ζωμό κότας
2 κλωναράκι θυμάρι φρέσκο
2κ.σ. κύμινο
2κ.σ. Ξύδι
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε για 10΄ λεπτά τα κρεμμύδια να μαλακώσουν ,σουρώνουμε και αφήνουμε σε ένα πιάτο.
Σε τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο μαζί με τα κρεμμύδια και το σκόρδο να γυαλίσουν για 2 λεπτά, σβήνουμε με το ξύδι προσθέτουμε το θυμάρι, το κύμινο και τον ζωμό αφήνουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά να μαγειρευτούν τα κρεμμύδια.
Βράζουμε τις φακές πετώντας το πρώτο νερό και αντικαθιστώντας με καινούργιο μέχρι να τις καλύπτει, προσθέτουμε τότε το φύλλο δάφνη, την σκελίδα σκόρδου, το ελαιόλαδο.
Μόλις βράσει η φακή για 20 λεπτά προσθέτουμε το ρύζι, αφήνουμε για 10΄λεπτά μπορεί να χρειαστεί ένα φλιτζάνι νερό ακόμα, κατεβάζουμε από την φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα καπακώνουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Σερβίρουμε συνοδεύοντας με τα κρεμμύδια.
Tip:
Μπορούμε να προσθέσουμε μέσα στις φακές 1 κ.σ. μουστάρδα για μία πικάντικη εκδοχή